lørdag den 12. november 2011

Kreativ begrænsning

Skrevet af Lars Stubkjær Barslev. Klasselærer 7. årgang.


På scenen i Bella Centrets store konferencesal står den karismatiske teaterdirektør for Betty Nansen Teatret; Peter Langdal. Han skal give det afsluttende foredrag på dette års store uddannelses it-messe og han har besluttet, at vi alle skal have ”Noget med hjeeeem!.” 

Anekdoterne flyder i en lind strøm fra et teaterliv sammen med nogle af landets bedste skuespillere (...og et par krukkede primadonnaer.) Langdal er er en mand, der har noget på hjerte og som ikke overraskende forstår at udnytte den scenetid, han er blevet givet. Jeg hæfter mig særligt ved én af hans stærke pointer: ”Kreativiteten ligger i begrænsningen.”

Han fortæller bl.a. en lille historie om en ung skuespiller, der hang lidt med næbbet; ”Peter, jeg gider ikke rigtig det her stykke...og jeg har kun 4 replikker!” Langdal ”Jamen, skal vi så ikke strege dem?”, ”Strege dem?!,” svarede hun ”...kan man  spille en rolle helt uden at sige noget?”
Ja, mon ikke. Hun endte med at udvikle en fantastisk rolle, hvor hun ikke alene blev begrænset til at være stum, men også selv valgte at være døvstum!

Kreativitet og innovation er ikke blot tidens hurra-ord – det er også en del af skoledagen på N. Kochs Skole. I disse uger skaber GRØN etage sin årlige teaterforestilling helt fra bunden. Indenfor afgrænset tid og sceneteknik udvikles kreative fortællinger og løsninger i et tæt samarbejde mellem børn og lærere.
Og sideløbende har en lille flok drenge også syslet med at konstruere en LEGO-robot, der i løbet af blot 2½ minut skal løse alle mulige opgaver på en lille bane på få kvadratmeter: seriøst legeland når det er bedst! Og nu har de tilbragt en lørdag sammen med 25 andre skoler i dette års First LEGO League-konkurrence, hvor der er blevet dystet på kreativitet og innovation i praksis (se mere på www.hjernekraft.org)

”Kun fantasien sætter grænser” er en kliché der ofte høres fra oplægsholderne på it-messen, når de præsenterer os for ubegrænsede muligheder  til at mixe formater og programmer ind i hinanden. Jeg lammes dog lidt af dette uoverskuelige softwarelandskab af muligheder – hvor skal jeg begynde?
Med Landals pointe kunne svaret ligge i, at vi i kreative arbejdsprocesser netop skal bruge vores fantasi til at skabe kreative begrænsninger, der kan anspore os til at lege, opfinde og udvikle.

Lars Von Trier gjorde det med sine dogmer, Picasso havde en ”Blå periode” - og, til sammenligning, har børnene på Kochs været udfordret af at skabe teater-fortællinger og robotter i afgrænset tid og rum. Og det er ikke så tosset en lære at tage med hjem

Ingen kommentarer:

Send en kommentar